Sosem hallott minőségében szól a Dual streamer és a DSD konverzió

A digitális kábelek megosztó témája után következzen a streamerünk bemutatása. Az audiofil világban, digitális zenelejátszás területén elterjedt a “bit perfect audio”, mint igény, illetve varázsige. Pont azt jelenti, ahogy hívják: forrástól célig – legalábbis amíg digitálisan közvetítődik a zenei anyag -, egy bitet se veszítsünk el. Egyébként hogyan is, miért is veszítenénk biteket, de ezt most nem szeretném tovább elemezni. A digitális oldalon tapasztalataink alapján ezer és egy dolog befolyásolja a hangminőséget, kezdve a buffer méretektől a háttérfolyamatokon és kábeleken át a processzor pörgéséig, tulajdonképpen minden. És ehhez nem szükséges még biteket veszíteni sem.

Néhány hónapja összeállt már a dual streamer rendszerünk, és némi optimalizálás után mostanra jutottunk el oda hangminőségben, ami már messze felülmúlja a piaci lejátszó szoftvereket. Lássuk hát a részleteket.

A szükséges DSD konverzió

Jelenlegi DSD DAC-unk prototípusának prototípusa van még csak készen. Ez egy diszkrét felépítésű DAC, ami egyáltalán nem tud PCM jelet fogadni. Ilyen minőségű DAC-hoz viszont úgy gondoltuk, nem lenne minden igényt kielégítő megoldás, ha csak DSD fájlokat tudnánk rajta lejátszani. A cél az volt, hogy saját PCM fájlokat (pl. flac, mp3, wav, stb…) és internetes forrásokat is tudjunk kezelni. Ez viszont azt jelenti, hogy PCM-ről DSD-re kell konvertálnunk a digitális tartalmat, aminek két módja is lenne: hardveres illetve szoftveres. A hardveres megoldásról gyorsan letettünk néhány ilyen képességű eszköz kipróbálása után, tehát maradt a szoftveres megoldás.

Ehhez a felhasználói igényhez léteznek kereskedelemben elérhető szoftverek: a Roon és az Audirvana megoldásait próbáltuk ki, ezek képesek DSD konverzióra is lejátszás közben. Kettejük közül az Audirvana-val értünk el jobb eredményt, és már itt látszott, hogy rengeteg minden múlik a paraméterezésen, beállításokon. Ezek után indultunk a saját megoldás felé.

A saját lejátszónkban egy átlagos laptopon – illetve kettőn, de erről majd később -, zenelejátszásra optimalizált Ubuntu Linux-ra telepített Lyrion (korábban Logitech) Music Server kezeli a tartalmakat. Lejátszó oldalon viszont más szoftvereket használunk. (Értsd: a Lyrion kódjába erősen belenyúltunk, hogy hangminőségre optimalizálhassuk az ezen a téren egyébként gyenge szoftvert). Röviden a Lyrion Music Serverről: ez egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver, ami multi-room lejátszásra is képes. Kezeli a legtöbb stream szolgáltató tartalmait, lokálisan tárolt zenéket, webrádiókat. A lejátszó kényelmesen vezérelhető telefonos alkalmazásból, webböngészőből vagy számítógépes távvezérlő alkalmazással is. Alaphelyzetben a szerver egy különálló kliens programnak küldi át a zenei anyagot, ami utána a hangkártyára továbbítja azt. Ezt a részt írtuk felül, többek között.

A DSD konverziót szerencsére nem kellett magunknak megírni. A Linux önmagában is egy nyílt forráskódú rendszer, a hozzá írt rendszeralkalmazások, egyéb beépített szoftverek és rengeteg, általában lelkes programozók által írt program mind szabadon hozzáférhető és felhasználható. Így a DSD konverziót és magát a hangkártya kezelését – tehát a zenelejátszást is – beépített programokkal meg tudtuk oldani. Bónuszként képesek vagyunk akár az operációs rendszer hangját kezelni, így filmet vagy akármilyen internetes tartalmat is tudunk DSD-re konvertálni.

Egyedi dual streamer

Az még nem lenne újdonság, hogy több számítógép is részt vesz egy zenelejátszó rendszerben. Létezik a multiroom audio fogalma, ez önmagában több gépen valósul meg, de abból a célból, hogy több szobában tudjunk egy szerverről zenét lejátszani, ahová mondjuk egy hangfal kábel már nem ér el. A mi két gépünk egy szobában, sőt közvetlenül egymás mellett van, célja csakis a jobb hangminőség elérése. Tehát örömmel jelentjük, hogy új dimenziót nyitottunk a hifi streamerek világában.

Nem próbáltunk ki minden zenelejátszó alkalmazást/szoftver rendszert, de annyi biztos, hogy itt-ott feltűnik a számítógép teljesítményének optimalizálása, mint a hangminőség javításának egyik módja. Például az Audirvana-nak kernel módja van erre a célra, de teljes operációs rendszereket (általában Linux alapúakat) is kínálnak ingyen vagy pénzért azzal az ígérettel, hogy minden a zenelejátszás köré lett optimalizálva. Az elgondolás alapvetően jó, és mivel a DSD konvertálás processzorigényes művelet, összeraktunk egy olyan rendszert, ahol a konverziót és a zenelejátszást két külön gép végzi el, hálózati protokollon adva át a kész DSD anyagot.

(Egyébként itt derült ki az is, hogy a magas minőségű vezetőből készült Ethernet kábel jobb hangot eredményez, mint a standard változat.)

A teljesítmény optimalizálást, mint utóbb kiderült, gépenként is el kell végezni, de ettől függetlenül a két gép jobban muzsikál együtt, mint az egy. A gépek optimalizálásával kapcsolatban annyit szeretnénk csak elárulni, hogy találtunk megoldást a jelentős javulásra. Nem kis szó ez, ha egyébként egy “gyári” állapotból kiindult Ubuntu Linuxra mondjuk, tekintve, hogy az elvileg hangminőségre kihegyezett rendszerek közül egy általam hallott sem közelíti meg ezt a szintet.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy a végső rendszer az operációs rendszer és a lejátszó programok szintjén is optimalizálásra került.

Ezen kívül végigteszteltük a lejátszást körülvevő szoftveres paramétereket, így a mi általunk telepített lejátszó már gyárilag az optimális paramétereket tartalmazza, ami (érthetetlen okból) nem mondható el más szoftverekről. Legalábbis, más szoftverek gyári beállításai egészen biztosan nem optimálisak a hangzásra nézve. Sokszor nem is állíthatóak vagy átláthatóak egyébként a földi halandó számára…

A hangzás

Hangminőségben volt egy pont, ahol egy géppel – tehát a konvertálás és a lejátszás még egy gépen történt – már pont meghaladtuk az optimalizált MacBook-os Audirvana hangminőségét. Innen egy lépés hangminőségben a két gépes mód, még egy lépés a rendszer optimalizálás, harmadik lépés a konverziós és egyéb lejátszási paraméterek finomhangolása. Külön-külön is jelentősek a javulások, az egész egyben pedig klasszisokkal jobb eredményt hoz. Térben, dinamikában, részletekben, és egyáltalán minden aspektusban megmutatkozik a különbség, de nem elemezném túl, mert hallani kell.

A DSD konverzió szükséges volt a saját DAC használatához, de végső soron minden téren hasznot hozott. A PCM és DSD fogadásra képes DAC-oknál is jobb eredményt hoz a DSD-re konvertált változat, és minél kifinomultabb a DAC, annál nagyobb a különbség a DSD javára. Például a NuPrime Evolution DAC egy 8 csatornás ES9038Pro DAC chippel rendelkezik, itt levegősebb, valamennyivel élethűbbek a hangok, jobban elkülönülnek a hangszerek. Az általunk tuningolt és kínált, dual ES9038Pro chippel szerelt DAC esetében már hatalmas a különbség minden szempontból: dinamika, tér, visszhangok, lecsengések jelennek meg elképesztő részletekben. Ez köszönhető annak leginkább, hogy az ES9038Pro DAC chip mono módban is használható, ilyenkor mind a 8 csatornán egyszerre működik, és a dual mono felépítésben ezt kihasználták a tervezők.

Hol tartunk most?

Nem szívesen minősítjük saját magunkat, a verdiktet természetesen azok mondják majd ki, akik meghallgatják a rendszerünket. A dual streamerünket, de a diszkrét DAC-unkat is még nagyon kevesen hallották csak, és ezt igyekszünk is mihamarabb orvosolni. A következő hónapokban néhány prototípusunkat (új hangfal, DAC és végfok) termék szintre fogjuk vinni, és szeretnénk ezeket szélesebb körben is bemutatni. A Sirius Audio életében több év közös munkája, és több évtized tapasztalata fog ezzel beérni, mi úgy gondoljuk, nem hiába dolgoztunk, és valóban különleges minőséget hoztunk létre. Reméljük, a hazai közösség is egyetért majd velünk.

Igyekszünk erre-arra megjelenni

Október remek hónap lesz a zene szerelmesei számára, lesz Audio Expo és Hifi Show is két hét eltéréssel. Jelenleg szervezés alatt állnak a megjelenéseink, ezzel kapcsolatban jelezzük majd az előrelépéseket.

Addig is egy biztos: telefonos egyeztetést követően mindenkit szeretettel várunk műtermünkben, ahol meghallgathatóak legújabb fejlesztéseink.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top