Streamer

Egy audio rendszerben a streamer a DAC előtt helyezkedik el, tehát csak digitális adatokat kezel. Általánosságban a streamerek kezelik a lokálisan tárolt zenéinket, illetve hozzáférnek az online zenei szolgáltatók tartalmaihoz. Valószínűleg sokak által ismerős kifejezés a bit-perfect audio. Ez elméletben azt jelentené, hogy a studio recordingot és masteringet követően a DAC-ig semmilyen adatot, egy bitet sem veszítünk. Miért is veszítenénk, hiszen nullák és egyesek közlekednek az informatikai rendszerben, hálózatokon és számítógép memóriákban. Ha ez így lenne, minden streamer ugyanúgy szólna. Nem árulok el titkot, hogy közel sem ez a helyzet.

A hardverek és szoftverek kutatásának tekintetében hosszú utat tettünk meg, bár még csak az út elején járunk. Jelenlegi tapasztalatunk azt mutatja, hogy kimagasló eredményeket érhetünk el teljesen átlagos számítógépekkel. Lényegében a hardver nagyjából mindegy, amennyiben a táp nem zajos (pl. tudjuk akkumulátorról üzemeltetni a számítógépet), és megfelelő az órajel generálás.

Szoftver tekintetében sokkal szélesebb a skála, és gyakorlatilag nincs két azonos hangú szoftver. Fizetős szoftvereknél megfigyelhető, hogy a legtöbb gyártó szoftveres equalizereket, mintavételi frekvencia konvertálókat kínál a megoldásai mellé. A mi meglátásunk az, hogy ezeket jobb kihagyni a jelútból. Még egy nagyon rossz szoba-akusztika kompenzálása esetén is inkább a fizikai akusztikus elemek használatát javasoljuk, mint bármilyen szoftveres vagy hardveres átalakítást.

Szoftver

Az általunk használt és ajánlott megoldás egy linux alapú, open source szoftvereket, valamint néhány saját scriptet tartalmazó csomag. A középpontban egy módosított Lyrion Music Server (korábban Logitech Media Server) áll. Ez egy önmagában ingyenes, open source média szerver, ami hozzáfér a széles körben használt stream szolgáltatók (Qobuz, Tidal, Deezer, Spotify stb.) tartalmához, használható multi-room rendszerként, valamint telefonos alkalmazással távvezérelhető.

Az átalakítás egyrészt nagyban javítja az eredeti szoftver hangminőségét a hangkártyához való közvetlen hozzáféréssel, felvéve a versenyt a piacon elérhető, előfizetéses média szerver és lejátszó megoldásokkal. Másrészt megnyitottuk a digitális anyag DSD-re való konvertálásának lehetőségét (akár zenelejátszás közben, valós időben, akár offline módon). A DSD-re konvertálás megoldást jelent az általunk fejlesztett diszkrét DSD DAC használatához, de a piacon található, PCM és DSD kompatibilis DAC-ok esetén is jobb hangminőséget kapunk DSD konverzió után. A felkonvertálás szintjét lényegében a fogadó DAC képességei határozzák meg, illetve a szerver számítókapacitása. DSD64, DSD128 és DSD256 felbontásra probléma nélkül működik a megoldás 6. generációs Intel i5 processzorral, a magasabb (DSD512, DSD1024) felbontás elérését jelenleg az általunk használt USB fogadó modul képességei korlátozzák.

Egy másik fejlesztésünk tovább bővítette a DSD konverzió lehetőségét, így akár a rendszer audio kimenetét is konvertálás után küldhetjük a DAC-ra. A számítógép így nem korlátozódik zenehallgatásra, hanem filmnézéskor, vagy egyszerűen internetes videók megtekintésénél is megkaphatjuk a magasabb hangminőséget (Youtube-on található zenei anyagok minőségében például igen megdöbbentő a változás).

Végül arra is van lehetőségünk, hogy a processzor-igényes DSD konverziót és a zenelejátszást fizikailag két külön gépen végezzük el, és a konvertált adatot LAN kábelen küldjük át. Így a lejátszó oldalon nem jelenik meg a konverzió okozta, processzor hajtásból eredő elektromos zaj, még tisztább hangképet eredményezve.

Hardver

A saját tervezésű audio PC fejlesztése még csak terv. Viszont a fent leírt szoftver az általános használhatósága miatt szinte bármilyen számítógéppel kompatibilis, sőt, közepes erősségű (Intel i5-tel azonos, vagy magasabb kategóriájú) processzorral szerelt gépeknél a DSD konvezió sem jelent akadályt. Ha a DSD konverziót elengedjük, single board computerek (pl. raspberry pi) is elegendőek a működéshez, annyi kitétellel, hogy órajel problémák miatt ezek a kisméretű és fogyasztású számítógépek hangminőségben némi kompromisszumot jelentenek.

Jelenleg tehát bármilyen Intel vagy AMD processzor köré épített számítógép alkalmas az általunk kínált lejátszó futtatásához. Az ajánlásunk olyan laptop használata, aminek egyrészt megfelelő erősségű a processzora, illetve további előnyt jelent, ha az esti zenehallgatáshoz szükséges időtartamot akkumulátorról is ki tudja szolgálni.

Shopping Cart
Scroll to Top