Bemutatkozás

A Sirius Audio Project audio eszközök kutatására, fejlesztésére és tuningolására létrejött manufaktúra. Célunk, hogy a legmagasabb szintű audio eszközöket kínáljuk a hazai és nemzetközi zenehallgatók számára. Termékpalettánk az otthoni audio rendszerek készülékeit öleli fel, különös tekintettel a digitális forrásokra, erősítőkre, D/A konverterekre, hangsugárzókra és az ezeket kiszolgáló kábelekre.

A cég két alapítója: Tüű Károly, akinek neve nem lehet ismeretlen a magyar audiofil közösség számára a hangfalak, hangváltók, ezek tuningolása és kábelek tekintetében, illetve Orbán Gábor, aki az elmúlt két évben Károllyal együttműködve elsősorban a digitális zene reprodukciójában mélyedt el.

Tüű Károly

“A zenéhez és az audio-hoz való viszonyom az alábbiak határozták meg:
Több évig dobosként zenéltem. Saját hangfalam elkészítésének hangváltója kapcsán ismerkedtem meg Bese Attilával a ’80-as évek közepén, akivel később közös céget alapítottunk.
20 éves kutatás-fejlesztési időszakom sok olyan problémát vetett fel, melyekkel úgymond a “nagy gyártók” nem is számoltak, vagy elsiklottak mellette.
Véleményem szerint a műszaki megoldások mellett konkrétan az auditív szempontok hanyagolódtak el. Saját fejlesztés eredményeinek köszönhetően e területen – kedvező áron – igen jó minőséget lehet elérni hangfalak és kábelek terén: 
hangszóró modifikáció (javítás), belső kábelezés, hangváltó, hangdoboz gyártás (tervezés), hálózati-, hangfal- és interkonnekt kábelek területén tevékenykedek.” (2013)

Az azóta eltelt 10 év a saját tervezésű hangfal, hangváltó és kábelek továbbfejlesztésével telt, valamint egyedi tuningok elvégzésével, sok hangrendszer tulajdonosának elégedettségére. 2021-től, a Gáborral való közös munka végül újabb előrelépésekhez vezetett, ahol immár közösen teszteltük és fedeztük fel a legjobb minőségű alapanyagokat.

Orbán Gábor

“Az audio tuning világába abszolút amatőrként kerültem. A sors úgy hozta, hogy Károlytól vásároltam az első komoly hangfalamat, amihez egy egyszerű, saját összeállítású miniszámítógép szolgáltatta a médialejátszót. Viszont nem hagyott nyugodni, hogy hangminőségben meddig van felfelé…”

A közös történet

…Így kezdődött az együttműködésünk. A médialejátszót először Károly közreműködésével tuningoltattam. Ennek kisebb hibáit javítgattam és elemeztem. Ennek kereteiben az audio-elektronika rejtelmeiben elmerülve sikerült néhány olyan újítást eszközölni, ami a korábbi D/A tuningok szintjét hangminőségben már meghaladta.

További tapasztalatszerzés, sok CD-játszó (tovább)tuningolása és D/A építés után 2023-ra jutottunk odáig, hogy egymás munkáját segítve és kiegészítve céget alapítsunk.

Munkafilozófiánk

Cégünk működésében a saját audio termékek gyártása mellett fontos szerepet kap az audio kutatás.

Auditív szempontokról, olyan tulajdonságokról beszélünk, amit nem ír le az eszköz általános specifikációja. A “csoda” ezeken felül jelenik meg, olyan jellemzőkben, amelyre az audiofil közösség rendelkezik szókinccsel: felbontás, térleképzés, dinamika, tonalitás, színezettség, stb. Ezek a tulajdonságok elektronikai méréstechnika útján gyakorlatilag nem azonosíthatók.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a zene reprodukció auditív tulajdonságai bár összefüggnek, de nem állnak szoros kapcsolatban a kapcsolástechnikával és az alapvető fizikai képletek alkalmazásával. A hangminőség kutatásában hamar eljön a pillanat, ahol szerepet kapnak egyéb tényezők, amiket kísérletezés, tapasztalatszerzés, és nem utolsó sorban értő zenehallgatás útján lehet csak azonosítani. Beszélünk itt kábelezésről, csatlakozókról, a tápellátás megannyi trükkjéről, földelésről, árnyékolásról, szigetelésről.

A Sirius Audioban tudományos igényességgel foglalkozunk ezekkel a témákkal.

Shopping Cart
Scroll to Top